Parlimen Beluran

Ahli Parlimen untuk kawasan Beluran, Sabah pada tahun 2023 adalah Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee. Beliau adalah ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan telah melayani sebagai Ahli Parlimen Beluran sejak November 1999.

Ronald Kiandee juga pernah berkhidmat sebagai Menteri Pertanian dan Industri Makanan dalam pentadbiran Perikatan Nasional (PN) di bawah bekas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dari Mac 2020 hingga Ogos 2021, dan kemudian di bawah bekas Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dari Ogos 2021 hingga pembubaran kerajaan BN pada November 2022. Beliau juga merupakan Naib Presiden BERSATU sejak Ogos 2020 dan Pengerusi BERSATU Sabah ke-2 sejak Disember 2022.

Biodata Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee

Datuk Seri Dr. Ronald Kiandee, lahir pada 10 Januari 1961, adalah Ahli Parlimen Beluran sejak November 1999 dan anggota Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU).

Beliau pernah berkhidmat sebagai Menteri Pertanian dan Industri Makanan dalam pentadbiran Perikatan Nasional. Ronald juga menjabat sebagai Naib Presiden BERSATU sejak Ogos 2020 dan Pengerusi BERSATU Sabah ke-2 sejak Disember 2022. Beliau memegang PhD dalam sosiologi politik dari Universiti Sains Malaysia.

Ronald mempunyai pengalaman politik yang luas termasuk pernah menjadi Timbalan Speaker Dewan Rakyat dan Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara. Untuk maklumat lebih lanjut, sila rujuk ke halaman Wikipedia Ronald Kiandee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *