Menteri Kewangan Sabah

Datuk Seri Panglima Masidi Manjun memegang jawatan sebagai Menteri Kewangan Negeri Sabah sejak Januari 2023. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Sabah dari September 2020 hingga Januari 2023 dalam pentadbiran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) di bawah Ketua Menteri Hajiji Noor.

Masidi Manjun adalah anggota Parti Gagasan Rakyat Sabah (GAGASAN), sebuah komponen dalam koalisi GRS, dan juga telah berkhidmat sebagai Timbalan Presiden GAGASAN sejak Februari 2023.

Biodata Masidi Manjun

Datuk Seri Panglima Masidi Manjun, lahir pada 1 Jun 1951, merupakan seorang ahli politk, peguam, dan pentadbir awam Malaysia yang kini berkhidmat sebagai Menteri Kewangan Negeri Sabah sejak Januari 2023.

Beliau juga telah berkhidmat sebagai Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Negeri Sabah dari September 2020 hingga Januari 2023.

Masidi adalah anggota Parti Gagasan Rakyat Sabah (GAGASAN) dan menjadi Timbalan Presidennya sejak Februari 2023. Beliau memperoleh ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari Universiti London pada tahun 1977 dan menjadi Barrister-at-Law dengan kehormatan di Lincoln’s Inn, London pada tahun 1979.

Untuk maklumat lanjut, anda boleh merujuk ke halaman Wikipedia Masidi Manjun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *