Ketua Polis Sabah

Ketua Polis di Sabah pada tahun 2023 adalah Datuk Jauteh Dikun. Beliau dilantik sebagai Pesuruhjaya Polis Sabah dengan pangkat Komisioner Polis. Pelantikan ini berlaku selepas Datuk Idris Abdullah bersara pada 31 Mac. Jauteh sebelumnya menjabat sebagai Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah.

Pelantikannya diadakan dalam sebuah Majlis Pemakaian Pangkat yang diketuai oleh Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani. Jauteh dikenali kerana pengalamannya dan diyakini mampu memelihara tahap keselamatan dan ketenteraman di Sabah.

Biodata Jauteh Dikun

Datuk Jauteh Dikun berasal dari Ranau, Sabah. Beliau telah dilantik menjadi Pesuruhjaya Polis Sabah, menjadikannya orang Kadazandusun pertama yang memegang jawatan tersebut. Beliau menyertai pasukan polis sebagai Inspektur Bantuan pada tahun 1994 dan telah memegang pelbagai jawatan penting dalam berbagai-bagai jabatan.

Antara lain, beliau pernah menjadi OCPD Kota Belud dari tahun 1997 hingga 2001, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Sabah dari tahun 2005 hingga 2008 dan 2011 hingga 2012, serta kepala unit jenayah insurans di Bukit Aman dari tahun 2010 hingga 2011. Sebelum dilantik sebagai Pesuruhjaya Polis Sabah, Jauteh telah menjabat sebagai Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah dari tahun 2021 hingga 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *