Ewon bangkitkan rayuan biasiswa, pembangunan keusahawanan dan isu hutan komuniti di sidang DUN Sabah

KOTA KINABALU: Datuk Ewon Benedick, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadamaian, telah mengutarakan beberapa isu termasuk permohonan biasiswa, pembangunan keusahawanan, dan hutan komuniti dalam persidangan Dewan Undangan Negeri Sabah hari ini.

Beliau menyatakan pentingnya isu-isu ini untuk kebaikan rakyat Sabah secara menyeluruh.

“Berkenaan bajet tambahan untuk tajaan pengembangan bakat, termasuk Biasiswa, Danasiswa, dan bantuan bagi pelajar Sabah dengan peruntukan RM46 juta, saya meminta penjelasan dari Kementerian Kewangan mengenai solusi bagi pelajar yang gagal mendapatkan biasiswa.

“Kebanyakan mereka adalah dari keluarga B40 dan telah mendaftar serta mengikuti pengajian di semester pertama dan ketiga di institusi pengajian tinggi.

“Saya ingin tahu apakah peruntukan tambahan ini membantu mereka yang mengulang permohonan atau membuat rayuan, dengan mengambil kira kecemerlangan dalam SPM dan pra-universiti. Di kawasan saya, Kadamaian dan Penampang, banyak yang mengadu permohonan mereka ditolak,” ujar beliau.

Ewon berkata demikian semasa membahas Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan 2023 dalam persidangan tersebut.

Beliau juga menanyakan tentang kemungkinan pelajar Sabah yang berhasrat melanjutkan pengajian di luar negara dalam bidang yang diiktiraf oleh kerajaan, untuk memohon biasiswa tersebut.

Terkait pembangunan keusahawanan di Sabah, Ewon menyarankan penubuhan Jawatankuasa Koordinasi Pembangunan Keusahawanan antara Kerajaan Sabah dan Persekutuan.

“Ada banyak agensi yang terlibat dalam keusahawanan. Menurut rekod Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (KUSKOP), terdapat 66 agensi dalam bidang ini, dengan 10 agensi di bawah KUSKOP.

“Dengan adanya jawatankuasa penyelerasan, Kerajaan Sabah dapat lebih efisien dalam menguruskan bantuan dan pembangunan dari agensi-agensi persekutuan, selaras dengan arah tuju kerajaan negeri.

“Pembangunan keusahawanan seharusnya dipimpin oleh kerajaan negeri dengan sokongan dari kerajaan persekutuan dalam bentuk pembiayaan, latihan, pembangunan kapasiti, dan promosi, termasuk pembangunan infrastruktur perniagaan oleh agensi-agensi persekutuan,” katanya.

Beliau, yang juga Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, menyatakan bahwa dua pegawai dari Bahagian Dasar dan Antarabangsa KUSKOP hadir dalam persidangan untuk mencatat isu-isu keusahawanan yang dibincangkan.

Mengenai isu hutan komuniti, Ewon mengulangi saranannya agar kawasan-kawasan NCR yang dituntut oleh komuniti dan terletak dalam hutan simpan atau Taman-Taman Sabah diserahkan kepada komuniti.

“Contohnya, Kg. Melangkap di Kota Belud yang termasuk dalam hutan simpan Wario sejak 2016 dan Kampung Kibunut di Penampang yang juga merupakan bagian dari hutan simpan.

“Saya mencadangkan pembentukan kategori baru (Hutan Simpan Komuniti) yang akan dijaga oleh komuniti dengan sokongan Jabatan Perhutanan,” katanya.

Berkenaan pembinaan kawasan luar bandar, Ewon mencadangkan pembangunan arena belia luar bandar di Kadamaian pada tahun depan.

“Saya juga mencadangkan pembiayaan untuk Pusat Rehabilitasi Ungka di Kg. Kiau tahun depan, bagi membolehkan kerjasama antara komuniti, NGO, dan kerajaan dalam memelihara hidupan liar yang terancam,” tambahnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *