31 sekolah dalam DUN Kadamaian terima bantuan Yayasan Bank Rakyat

KOTA BELUD: Sebanyak 31 sekolah rendah dan menengah di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kadamaian telah menerima sumbangan daripada Yayasan Bank Rakyat (YBR).

Majlis penyampaian bantuan ini telah diadakan oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi sekaligus Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadamaian, Datuk Ewon Benedick, dalam Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) “Bantu Sekolah” anjuran Yayasan Bank Rakyat di Dewan SMK Narinang pada hari ini.

Turut hadir dalam majlis ini adalah Pengerusi YBR, Datuk Philip Lasimbang; Pengurus Besar YBR, Syaiful Rizal Abdul Ghani; Pengurus Jabatan Komunikasi Korporat, Mohamad Ghazali Zainal Abidin; dan Pengetua SMK Narinang, Soo Yong Huat, serta wakil-wakil dari sekolah-sekolah yang terlibat.

Datuk Ewon Benedick mengucapkan terima kasih kepada YBR atas sumbangan tunai yang diberikan kepada kesemua 28 sekolah rendah dan tiga sekolah menengah di kawasan Kadamaian.

Beliau menyatakan bahawa program CSR dari YBR ini adalah langkah awal ke arah lebih banyak program serupa di Kadamaian dan seluruh Sabah di masa depan.

“Program ini menunjukkan kesedaran dan kepekaan korporat atau NGO di Malaysia terhadap keperluan mereka yang memerlukan. Ini juga membuktikan bahawa kerajaan amat prihatin dan mengambil berat terhadap nasib golongan B40 dan semua lapisan masyarakat yang kurang berkemampuan dalam usaha meningkatkan sosioekonomi menerusi pendidikan,” ujar beliau.

Sementara itu, Pengetua SMK Narinang, Soo Yong Huat, menyatakan betapa pentingnya program CSR untuk membantu sekolah-sekolah melaksanakan pelbagai aktiviti yang menyumbang kepada kecemerlangan pelajar.

“Kami menjalankan berbagai aktiviti untuk pelajar, termasuk kelas tambahan, kokurikulum, serta pemilihan dan penghantaran pelajar untuk mewakili sekolah di peringkat daerah dan negeri, yang semuanya memerlukan dana yang cukup. Oleh itu, sumbangan daripada YBR adalah sangat membantu sekolah, khususnya yang menerima bantuan ini, untuk merancang lebih banyak aktiviti bagi manfaat pelajar,” kata Soo.

Beliau juga berharap agar lebih banyak lagi badan korporat akan tampil memberikan bantuan kepada sekolah-sekolah, dengan itu dapat meringankan beban pelajar yang kurang berkemampuan dan memberi peluang kepada lebih ramai pelajar untuk terlibat dalam aktiviti kokurikulum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *